Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máte problém se světlem na chodbě

18. 10. 2010

Na chodbách u vašich bytů jsou (stav v květnu 2021) dva typy svítidel: starší oválná a několik variant novějších kulatých. Kulatá svítidla mají podobnou obsluhu.
Níže je popsán návod:
- jak vyměnit žárovku
- jak nastavit, při jaké úrovni šera a na jak dlouho se světlo zapne
 

Pokud nastavení parametrů nebo výměnu žárovky z nějakého důvodu nezvládnete sami nebo pokud se světlo nachází výš, něž člověk dosáhne ze židle (např. v přízemí), napište  prosím e-mail domovníkovi, panu Janichovi, na servis@eabgroup.cz nebo vhoďte lístek do schránky Výboru (dům 30) a uveďte prosím vaše jméno, číslo domu, patro a které světlo je problematické (u výtahu nebo na protilehlé stěně).

 

Nastavení parametrů svícení a výměna žárovky

Pokud světlo na chodbě nesvítí, může být prasklá žárovka. U některých čidel v takovém případě slyšíte cvakat spínač - pak výměna žárovky obvykle pomůže, u jiných čidlo spíná neslyšně a je dobré podívat se, zda je žárovka dotažena a nemá prasklé vlákno.

Na patře, kde bydlíte, stačí ke kontrole a výměně žárovky židle, křížový šroubovák (jen pro starší oválný typ) a novou žárovku prodávají u Rouska za cca 20 Kč.

Starší oválný typ 

Pokud chcete nastavit, při jak velkém šeru světlo začne svítit nebo jak dlouho bude svítit než se samo vypne, návod je v přiloženém souboru . Nastavování je třeba provádět s citem (lehkým otočením šroubováku), jinak může dojít ke stržení ovládacího prvku a znehodnocení světla.

Novější kulaté typy

Kryt žárovky i nastavovacích prvků lze otočit proti směru hodinových ručiček a poté sundat. Plastový šroubováček k nastavení parametrů svícení bývá uvnitř svítidel Panlux, jinak je třeba mít vlastní. Nastavit lze levým  ovladačem  dosah senzoru, prostředním délku svícení a pravým při jaké úrovni šera se světlo rozsvítí.
Pokud by se svítidlo spínalo bez zjevné příčiny (pohybu člověka), lze vyzkoušet zmenšit dosah senzoru.

Většina kutatých svítidel je typu Panlux. Originální návod je v přiloženém souboru .

V domě 24, přízemí u výtahu je svítidlo Kanlux typ Pires DL-600.
V domě 26, 7. patro dál od výtahu je svítidlo victor-w131-bi

 

Světla v domě 24 v průchodu k parkovišti

Kryt lze pootočit a poté sundat. Nastavit lze dosah senzoru (nejspíš necháme na maximu), délku svícení a při jaké úrovni šera se světlo rozsvítí. Návod je v přiloženém souboru .


Osvětlení parkoviště

U reflektoru se žárovka nevyměňuje, v případě poruchy voláme elektrikáře.
Návod k reflektoru Kanlux ANTRA LED-SE